Vismogelijkheden in Puy L’Evêque (district de Lot/Frankrijk)
In oktober 2005 ben ik samen met mijn vrouw en kinderen in Frankrijk op vakantie geweest.
Om een visvakantie te combineren met het gezin, is het vaak lang zoeken voor een geschikte locatie. Omdat ik zelf eigenaar ben van een hengelsportzaak kom ik met veel vissers in contact. Via deze weg ben ik ook aan dit adres gekomen.
Het liefst vis ik in open water en de Franse rivieren trekken zeker mijn aandacht. De ervaring van mij ligt op de Mossele alwaar ik drie maal heb gevist en redelijk heb gevangen alleen nooit boven de 25 pond.
Hier volgt mijn ervaring van een weekje vissen aan de Lot.
De visstek was hier nog niet voorzien van een steiger dus was het lastig te bepalen hoe de hengel set-up moest zijn. Gelukkig is Peter – eigenaar van het huis – iemand die open staat voor de mening van een ander en heeft hij een grote steiger gemaakt. Nu kun je dus dichter op het water staan en beter naar links en rechts werpen zonder last van takken te hebben.
Er is nu een boot met een elektromotor aanwezig dus makkelijk voor het voeren en voor het uitvaren van de lijnen. Roofvissers hebben nu ook meer mogelijkheden er zit een goed bestand aan snoekbaars en snoek ook maak je kans op meerval. De brug is een top stek maar je kunt ook prachtig trollen. Zo zie je meer van de omgeving en daar kun je als karpervisser ook weer je voordeel mee doen.
Volgens mijn opgedane informatie mocht er niet meer in de nacht gevist worden. Nu is mijn Franse taal van laag niveau dus heb dat niet na kunnen vragen toen ik de vergunning haalde die overigens 20 euro voor 2 weken kost.
Na overleg met mijn vrouw is er besloten dat ik ’s avonds zou gaan vissen tot 11.00 uur.
De ochtend was om te voeren en de rest van de dag voor het gezin.
De eerste keer dat ik het water opging gaf mij weinig voldoening geen vis te zien op de dieptemeter en de bodemstructuur was ook niet bijzonder te noemen.
Dit was voor mij de reden om stevig te voeren met hennep en boilies.
Zo moest ik zien witvis op de stek te krijgen. Daardoor zou de karper vanzelf volgen.
Ik heb voor mijn eigen oever gevoerd en aan de overkant langs de glooiing met een lange streep dwars over het kanaal. Trekkende karpers konden er niet om heen.
In totaal 10 kg hennep, 5 kg boilies en 5 kg pellets dit op de eerste dag.
Ik maakte 1 stek aan de overkant 1 in de geul en 2 onder de eigen kant.
De hengels voorzag ik van aas, 3 hengels snowman en 1 met 22mm vismeelpellets.
Ik viste met pineapple ,red shrimp &carlic.
De eerste avond had ik het verrassend druk, binnen 10 minuten een flitsende aanbeet wat
een barbeel bleek te zijn wat ik toen nog niet wist was dat er vele zouden volgen. In totaal had de eerste avond 10 barbelen,2 brasems en jawel een prachtige schub van 24,3 pond.
Ik mocht van geluk spreken dat ik hem ving want hij hing bij de buren in de takken, dus snel in de boot gesprongen en ernaar toe. Toen bleek hij ook nog om de steiger te zitten en was ik dus blij met mijn schuurbestendige dyneema. Mijn les was geleerd de karper moet vanuit de boot gedrild worden. . Met de stroming kan er van alles voorbij komen en veranderen, dus pas op met de obstakels.
Door al dat geweld op de eerste avond was ik genoodzaakt mijn onderlijnen en aaspresentatie te veranderen. Ik ben toen gaan vissen met ghost butterfly van PB met een long shank haak maat 8 van Gamakatsu. Door de vele barbelen ben ik gaan vissen met 3 maal een 15 mm en een 20 mm pop-up zodat het geheel rechtop staat. De tweede avond ving weer 12 barbelen en geen karper dus dit was op dat moment niet de oplossing. De derde avond ben ik met 3 hengels pop-up gaan vissen en werd het rustig met de barbeel. Ik kreeg deze avond 3 kansen op de karper en ving er een van 6 pond en een schitterende spiegel van ruim 35 pond.
Tsjakka eindelijk een Franse dertiger
De vakantie kon voor mij niet meer kapot.
Na het maken van een stelletje nieuwe onderlijnen kon voor mij de vierde avond niet snel genoeg beginnen. Deze avond kreeg een aanbeet op de pellets die niet te stoppen was, na de onvermijdelijke lijnbreuk bleek al gauw (door de slijmlaag op de lijn) dat het behoorlijke meerval moet zijn geweest. Een vis niet kunnen stoppen of keren was me nog nooit overkomen en ik heb in mijn leven toch ruim 300 karpers weten te vangen. Dus volgende keer maar een hengel mee voor de meerval. Op deze avond wist ik nog een karper te vangen op de pineapple pop-up deze woog 24 pond en 100 gram en was een mooi getekende spiegelkarper.
Deze avond ving ik nog 2 brasems een kopvoorn en 6 barbelen dus druk genoeg.
De volgende dag had ik besloten om in de ochtend te vissen zodat we ’s avonds lekker uit eten konden.Om 6.30 uur lag alles in het water en heb ik kunnen genieten van een prachtige zonsopkomst . Daarna samen met de ijsvogeltjes ontbeten en na een uur pas mijn eerste aanbeet een mooie schub van 16,3 pond lag er op de onthakingsmat .Na het wegen volgde gelijk weer een run. Nog niet bijgekomen van de vorige stond ik weer in de boot een sterke vis te drillen. Een mooi gezicht in het heldere water. Na ongeveer 15 minuten lag er een lange schubkarper in de boot. Snel mijn vrouw gebeld om een paar foto’s te schieten.
Deze vis was bijna een meter en woog precies 30 pond.
Daarna volgde nog een lijn breuk in de obstakels en ving ik nog een aantal barbelen.
Mijn morgen en vakantie zijn compleet geslaagd dus heb ik alles opgeruimd om verder te gaan tot de orde van de dag.
We hadden de fietsen mee en er zijn mooie tochten te maken. De bergen zijn we in Friesland niet gewend dus spierpijn krijg je er gratis bij maar dat kon de pret niet drukken. Omhoog is het even zwaar maar je gaat ook weer naar beneden.
Om er een geslaagde vakantie van te maken volgen hier nog een aantal tips:
*Om barbeel te vangen neem dan een lichte feeder mee en vis eventueel met een 15 mm vismeelboilie. De meeste ving ik op Red Shrimp & Garlic van Ocean Fresh.
*Om snoek en snoekbaars te vangen is plastic het meest universeel te gebruiken. Je kunt mooi verticalen maar trollen is ook een optie.
*Om meerval te vangen zou ik een speciale hengel voor aanschaffen en met een kluit vismeel pellets proberen. Voer hier ook mee hoe meer vis op de stek hoe eerder een kans op de vis van je leven.
*Neem voldoende aas mee en bereid de particles op de juiste manier. Ik heb 25 kg hennep, 13 kg boilies en 15 kg 22 mm vismeel pellets verbruikt. En dit in 1 week, als ik dag en nacht had gevist dan had ik minstens het dubbele nodig gehad.
*Neem ook genoeg lood mee. Je hebt door de stroming soms wel 150 gram nodig en door stenen en obstakels kan ik je aanraden om met wartellood te vissen dit is in combinatie met een goede lijnclip veiliger voor de vissen. Tevens laat je bij het verspelen minder rotzooi achter in het water omdat je het beste met een leadcore voorslag kunt vissen en inline dan vast blijft zitten.
*Het Fox folding net is aan te bevelen omdat je schept vanuit de boot en de vis de trappen op moet tillen. Dit is zwaar werk en als je het kunt oprollen is het vele malen lichter en veiliger voor de vis.
*Neem ook 2 onthakingsmatten mee een voor op de kant en een voor in de boot.
*Een goede lamp zal ook prettig zijn want in het dal wil het wel mistig worden. Als je drilt vanuit de boot ga je snel stroomafwaarts. Met een lamp op de kant weet je waar je zit en kun je ook makkelijker tussen je andere lijnen doorvaren.
*Een rodpod die je goed omhoog kunt zetten is zeker aan te raden want met de stroming heb je anders te veel druk op je lijn (bij voorkeur dyneema) en kun je niks op zijn plaats houden.
*Door de barbelen heb je snel een stompe haak, wees nooit zuinig op een haak en vervang ze tijdig. Tevens kost het veel onder lijnen dus neem reserve mee.
*Tenslotte koop altijd een vergunning want je bent je spullen snel kwijt!!!
Als afsluiting kan ik alleen maar zeggen dat het een fantastische mogelijkheid is om een visvakantie te combineren met het gezin. De eigenaar is een Nederlander en is bereid om je te helpen.
geschreven door Arnold Bilijam
Als je meer informatie wilt kun je altijd contact met mij opnemen.
Hengelsportcentrum”Arnold”
Gedempte Molenwijk 49
8442 BH Heerenveen
Tel. 0513-629004
Email.hscarnold@hetnet.nl
geschreven door Arnold Bilijam