Nouveau Pays

verslag Rene Sanchenz september 2008

Ons 3e jaar in Puy L’Evêque bij Peter & Yvonne van Nieuwland,  genietend van het franse leven en even de sleur vergetend van het werk en alle dagelijkse beslommeringen op een plek die ons lief is geworden.

Het karpervissen is in onze vakanties een prettige bijkomstigheid in onze verder lekker luie manier van vakantie vieren maar toch, een mooie vis vangen heeft als ik aan de waterkant zit prioriteit!

De afgelopen 2 jaar heeft het vissen mij veel  soorten vis opgeleverd zoals o.a. kopvoorn,barbeel en kleine meerval, maar geen karper! Dus dit jaar moest het dan maar gebeuren!

Na mijn ervaringen (2 x vakantie ) op de rivier de Lot, en de verhalen en vangsten van andere vissers zou ik het dan nu langzamerhand wel moeten weten hoe ik die grote karper moest vangen!

Zo gezegd,  zo gedaan, mijn ervaringen als karper visser stammen af uit een periode van ongeveer 1989 – 1995 (mijn grootste (Nederlandse) vis was een  leder van ruim 34 pond) waarin ik veel op kanalen en grote wateren in Nederland heb gevist, en vis nu weer af en toe sinds 3 jaar.

Ik ben eerst gaan zoeken naar een onderlijn systeem die goed haakte omdat veel runs loste. En dan op zoek naar de ultieme boilie(die natuurlijk niet bestaat!) maar je denkt dan toch eureka ik heb hem gevonden!!… een boilie van ongeveer 32-35 mm met als ingrediënten  o.a. vismeel en knoflook .

De eerste dag, na een paar dagen gevoerd te hebben met boilies, kreeg ik mijn eerste run na ongeveer een uur , het was een harde run die na aanslaan direct brak, shi…..

Tegenvaller, ik had hier niet op gerekend! En dacht direct aan grote scherpe rotsblokken en een immense karper die lachend mijn boilie verorberde!!!  Na die dag nog een barbeel of twee te hebben gevangen ben ik lekker op tijd naar het huisje gegaan voor nog een lekker wijntje en een goede nachtrust dromend over de karper van mijn leven!

De tweede dag, een mooie dag die gevuld was met boodschappen doen bij le’Clercq, nog even met mijn vrouw een dorpje aandoen, lekker poedelen in het zwembad in de tuin, het avondeten nuttigen aan de rivier, en dan ….vissen!

Mijn vrouw die zelf niet vist maar het (gelukkig) wel leuk en gezellig vindt om samen met mij een avond/nacht aan de  waterkant door te brengen, zei na het eten dat het wel  eens tijd werd om een mooie vis(karper) te vangen en ik beaamde dat direct!

Na uitgevaren te hebben(voor de 2e keer, barbelen!) was het erg rustig op het water maar zoals ik tegen mijn vrouw zei: ik heb er een goed gevoel over! (een cliché voor een karper visser!).

Nog niet gezegd of mijn volgende ….lijnbreuk was aan de orde, hetzelfde als die middag keihard en…… weer een scherpe rots, of toch niet? De tweede gedachte was een immens grote karper , maar die gedachte was snel weg toen ik mijn onderlijn zag. Een haarscherpe lijnbreuk met….slijm..jakkes! maar ook spanning….een meerval aan het jagen? Ik dacht het wel! Maar ook pech, ik zat met 2 shimano’s , 6 delige soepele reishengels  van 3lbs! En geen onderlijnen die voor de meerval geschikt zijn!

Ik was er van overtuigd, als de meerval jaagt dan heb ik weinig vangkans op de karper en hoop ik dat genoeg materiaal voor onderlijnen bij me heb!

Het was een mooie avond/nacht en de piepers lieten zich niet meer horen dus we besloten maar om een eerste nacht aan de waterkant door te brengen, mijn vrouw ging nog even naar het huisje om spulletjes voor de nacht te halen en ik ging naar mijn hengels toe om alles te controleren.

Na een shaggie gedraaid te hebben en naast mijn rodpod nog even over het water kijkend of er toch nog een beetje leven was gebeurde het onverwachte….één piep….hengel sloeg uit de rodpod….een geluk dat ik er naast stond….ik ving de hengel op sloeg aan….een ongelooflijk  geweld openbaarde zich aan mijn hengel die binnen de kortste keren als een hoepel stond en vervaarlijk begon te kraken!

Schreeuwend naar mijn vrouw, die al onderweg was naar het huisje, en zich spoedde omdat mijn schreeuw van ‘’ik heb er één’ wel erg serieus klonk , rukte een monster van een karper(dat hoopte ik) aan mijn hengel en vooral mijn arm!

Het gevecht, want dat was het! Duurde zeker 40 á 45 minuten. Dit kwam vooral omdat ik bang was dat mijn hengel brak of dat ik hem zou verspelen!…. dan eindelijk ik kon hem zien! Het was niet die monster karper waar ik voor naar zuid Frankrijk was gekomen maar een meerval! Het eerste wat mijn vrouw zei was: het lijkt wel een haai!

Het landen van de vis hebben we met z’n tweetjes gedaan en hij paste ook maar net in het schepnet!!! Mijn eerste ‘grote’ vis!!!! van +/-  1 meter 25!!!!!

De rest van de vakantie heb ik niet meer echt serieus gevist, ik vond het wel goed zo! Een mooie vis, een bloeduitstorting op mijn arm van het halen, en de nodige drank nadien zorgde voor het geslaagde  visdeel van de vakantie!

Volgend jaar dan zal ik……………………………………

René Sanchez

Roeien Varen Bootje Meren Water Vakantiehuis Aan Water Grote Tuin 6 Personen Nouveau Pays

Visverslagen

Heb je genoten van jouw verblijf in onze Gîte / vakantiewoning aan de prachtige rivier de Lot?

Als jij een ervaring hebt die je graag met ons wilt delen, stuur dan jouw verslag naar ons op. Wie weet wordt jouw verhaal binnenkort wel op onze website gepubliceerd! We zijn erg benieuwd naar jouw feedback en ervaringen.